Matagalpa

La Pintada landskab

Matagalpa er bønder, godsejere, kaffe, kvæg, fattigdom, slumkvarterer, jordveje, oversvømmede floder, tørtid, indvandrere, revolutionære, kontra-revolutionære, begravede og ikke-så-begravede våben, bander, kooperativer, jordkamp, udvandring, penge fra onkel i USA, internationale kaffeselskaber.

Husmænd og landarbejdere, stærke folkelige bevægelser, konservative millionærer, bistandsbusiness, idealister, fantaster, gadeprædikanter, omrejsende homoøpater bønne-opkøbere, markedskoner, udviklingsstrategier, bondemarcher, gadekampe, søndag i kirken, macheter, heste og oksespand.

Majsmarker, kaffeplantager, græsgange, frodige bjerge, brede dale, mudrede marker, udtørrede brønde, støvede flodlejer, udsigt på udsigt. En case. Et eksperiment. En oplevelse.

Matagalpa er et departament (svarer til et amt) i det nordlige Nicaragua. Matagalpa har et areal på 6,800 kvadratkilometer og havde i 2002 en befolkning på 473,000 mennesker. 64% bor på landet. Matagalpa by er departamentets hovedby, med en befolkning på lige over 100,000. Matagalpa har 13 kommuner: Rancho Grande, Río Blanco, El Tuma-La Dalia, San Isidro, Sébaco, Matagalpa, San Ramón, Matiguás, Muy Muy, Esquipulas, San Dionisio, Terrabona og Ciudad Darío. Waslala, der ligger i RAAN, er på mange måder mere tilknyttet Matagalpa, også i forhold til bondeorganisationerne UNAG og ATC.

I denne samling af sider om Matagalpa kan du læse om:

Matagalpa har en stærk kooperativbevægelse, der organiserer cirka 20% af departamentets bønder. De fleste er tilknyttet landsorganisationerne UNAG og ATC.

Lederne af tre kooperativer og UNAG og ATC i Matagalpa præsenterer nogle af deres ideer for de næste tre års udvikling i deres organisationer.

Matagalpas frugtbare landbrugsjord er mindre skævt fordelt end i resten af landet, men ikke destomindre skævt fordelt. Ca. 1.500 godejere og store landmænd ejer over 54% af al landbrugsjorden, mens 15.000 småbønder må deles om 13%. Godt 5,000 mellemstore bønder sidder på de sidste 33%.

Mellemamerika Komiteen har arbejdet sammen med bondebevægelsen i Matagalpa siden 1982. Læs om hidtidige aktiviteter og udspil til fremtidens arbejde.

Om de ideer og visioner, som ligger bag MAKs UNAGs og ATCs arbejde i Matagalpa.

PROMAT arbejder i 9 af Matagalpas kommuner. Her kan du se hvor vores samarbejdspartnere i bondebevægelsen er, og du kan linke videre til yderligere informationer om nogle af dem.

Få forklaringer på særlige ord, der er knyttet til Matagalpa og bondebevægelsen.

Yderligere info om Matagalpa:

Artikler her på Svensblog om:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s