Om mig

Oso

Jeg hedder Sven Gårn Hansen og er journalist og solidaritetsarbejder. Jeg er flyttet fra Managua, Nicaragua og bor i Brønshøj med min kæreste Maggan, vores datter María de los Ángeles og Oso (det er ham på billedet). Jeg arbejder free-lance som u-landskonsulent, oversætter og journalist i SGH Consult. Jeg er også tilknyttet Mediesyndikatet Monsun og Mellemamerika Komiteen.

De fleste billeder på denne blog ligger på Flickr. Du kan se dem i større opløsning ved at klikke på selve billedet for at komme til Flickr, derefter klik på “all sizes”.

Reklamer

4 thoughts on “Om mig

 1. Hej Sven.

  Jeg har med stor interesse læst din blog. Jeg er ved at skrive speciale om civilsamfundets rolle i Nicaragua under Ortega. Jeg har læst din artikel: Et år i den bolivarianske republik, og har et spørgsmål omkring afsnittet om nye økonomiske prioriteringer: de tal, du skriver, regeringen afsætter til bl.a. uddannelse og hambre cero m.v.- hvor har du dem fra? Kan du hjælpe mig med noget baggrundsmateriale om dette?
  Tak for din hjælp og en spændende blog.

 2. Kære Frida

  Spændende emne! Det kunne være interessant at læse, når du er færdig!

  Tallene kommer fra den artikel, jeg refererer til i bloggen, som du kan finde her:

  http://www.envio.org.ni/articulo/3676

  (Der er også en engelsk oversættelse på sitet, hvis det er nemmere for dig). Envio er i det hele taget en god kilde til orientering, kig lidt omkring på sitet, bl.a. har de en analyse af CPCerne (borgermagtsrådene) i martsnummmert. Men da de ikke selv har kildehenvisninger kan det være du skal grave dybere, til specialebrug.

  Det kan være du kan finde finansloven på nettet på en af den nicaraguansek regerings sites. Finansministeriet har f.eks. en del budgetoplysninger på sin borgeroplysningstjeneste:

  http://www.consultaciudadana.gob.ni/cciudadana/index.jsp

  Eller du kan søge i de to nicaraguanske dagblade:

  http://www.elnuevodiario.com.ni/
  http://www.laprensa.com.ni/

  Nogle af budgetposterne på finansloven er blevet ændret under forhandlingerne i parlamentet, efter jeg skrev indlægget. CENISerne (statsobligationerne vedr bankkrakkene) er også blevet genforhandlet. Det var der en del om i aviserne…

  Du må gerne henvende dig igen, hvis der er mere du tror jeg kan hjælpe med…

  held og lykke

  Sven

 3. Hej igen.

  Tak for dit hurtige og særdeles fyldestgørende svar! Jeg har faktisk endnu et spørgsmål:): Du skrev også i din artikel, at sandinisterne ejer aktier i tre af de banker, som staten subsidierer – Har du nogen idé om, hvor mange penge det drejer sig om? Det er jo en vigtig interessekonflikt.

  Tak for hjælpen.

  Mvh. Frida

 4. Jeg har ingen konkret viden om sandinisters aktieposter. Der er en række sandinistiske erhvervsfolk hvoraf jeg kun kan formode nogle har købt aktier i banker. Påstanden i artiklen er således nok lidt for bastant. Den bruges i artiklen som belæg på en af to mulige forklaringer på Ortega-regeringens forpligten sig på at betale CENI-gælden: egen klasseinteresse eller politisk alliancemageri med finansborgerskabet. Jeg hælder mest til den sidste forklaring.

  Udover en håndfuld af rige sandinister er der ifølge bogen “Megacapitales de Nicaragua” af Francisco Mayorga (Managua 2007) ikke længere nogen egentlig sandinistisk kapitalblok i Nicaragua. Det sidste forsøg på at stifte en sådan brød sammen i 2001, da Interbank (hvor sandinistisk kapital dominerede) og handelselskabet Agrosami (ejet af brødrene Centeno, også meget tæt på FSLN) gik ned sammen (og startede serien af bankkrak).

  Der er meget lidt tilbage af de koncerner, der bleve stiftet med lønarbejderaktier under privatiseringsbølgen i 1991-93… (banan, tobak, sukker, kaffe, konstruktion, medicinalvarer, supermarkeder, mmm). De fleste er stille og roligt gået fallit…

  Hærens pensionskasse er den største tilbageværende kapitalgruppe med rødder i sandinistfronten, med store interesser i bl.a. skovhugst og infrastrukturudvikling på Østkysten, men er efter alt at dømme en uafhængig økonomisk blok.

  Måpske, og måske ikke, kan de firmaer, som bistanden fra Venezuela kanaliseres igennm, ende med at skabe en ny sandinistisk kapitalgruppe.

  Der findes dog en “Bloque de Empresarios Sandinistas”, der oprindeligt blev organiseret af Herty Lewites, og som støtter FSLN og som i en periode udgjorde en central del af Daniels magtgrundlag indenfor fronten. Dette er dog ikke en økonomisk blok, men en flok individuelle erhversfolk, der stemmer sandinistik. Bayardo Arce, der formodentlig er nr 3 i FSLN og bl.a. bestyrer FSLNs økonomi, skal være millionær på egen hånd, med interesser i bl.a. risimport fra USA i kompagniskab med nordamerikanske selskaber og nicaraguanske partnere fra det traditionelle borgerskab.

  /Sven

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s