Alligevel ikke så sort det hele…

Taller con ATC Jinotega
Så sluttede ti dages projektudviklingsarbejde for mig, og en hel måned for Mellemamerika Komiteens Jinotegagruppe, sammen med de seje bønder i ATC Jinotega. Det er godt selskab,  når tilliden til Nicaraguansk venstrefløj og bevægelser skal genvækkes…

Taller con ATC JinotegaBevægelsen her er en spraglet flok: gamle soldater, gamle landarbejdere, traditionelle småbondefamilier, økologiske nyskabere, kvægavlere, kaffedyrkere og bønneproducenter. En vigtig fællesnævner er disse lederes brændende iver for deres kooperativer, som de har opbygget på viljestyrke og drømme (og lidt hjælp fra MAK og ATC). De har ikke fået meget forærende.

Taller con ATC JinotegaATC er stolt af at være en sandinistisk bevægelse. Men i Jinotega står de står på egne ben, og under disse dage er det ikke skortet med kritik af regeringens sabotage af bøndernes krav om jordlegalisering, negligering af faglige krav, og dens politisering af landbrugslån så de ikke når dem, der kan bruge dem fornuftigt.

ATC JinotegaATC i Jinotega organiserer godt 35 kooperativer og en lille snes fagforeninger på de store kaffegodser. Med danske øjne er det svært at se logikken i at samle arbejdere og selvejende bønder i samme interesseorganisation. Men det kooperative ben har flere ressourcer og mere dynamik end det faglige – og det faglige arbejde læner sig meget op ad det kooperative ben, hvis gødningehandel og smålån til sine medlemmer betaler for benzin og diæter, der gør det muligt for et gods at få besøg af en faglig sekretær.

Taller con ATC JinotegaIgennem den danske gruppes besøg i tre landsbyer, med hvert sit workshop, og et to-dages workshop med kooperativernes fællesråd (ca 25 formænd og promotorer), formulerede bønderne en lang række problemanalyser, løsningsforslag og prioriteringer…

Taller con ATC Jinotega… som vi sammen med ATCs ledelsesgruppe bagefter brugte tre dage på at forvandle til et projektforslag. Jeg tror faktisk at det lykkedes os – Jinotegagruppen, ATCs ledelse og to tilkaldte konsulenter, hvoraf jeg var glad for at være den ene – at gennemføre en proces, hvor det endelige resultat både lever op til den danske udviklingsbranchens mange mange formelle krav og regler til et projekt, og samtidig stadig i forbløffende grad afspejler bøndernes egen analyse af deres problemer og behov.

Det handler meget kort om at bruge bevægelsens styrker, nemlig:

  • god organisering med et netværk af gode lokale ledere,
  • en rimelig landbrugsproduktion,
  • og gode erfaringer med mænds og kvinders lige deltagelse i enkelte kooperativer,

til at udbygge organiseringen endnu mere ved at skabe administrations-, produktions- og markedsføringsgrupper i kooperativerne og ved at opbygge alliancer mellem dem, for at

  • skabe evne til at forvalte penge sikkert og forsvarligt,
  • markedsrette den del af produktionen, der skal sælges, bedre,
  • og, fremfor alt, skabe evne til og erfaringer med at tjene flere penge på at handle og markedsføre deres produktion.

Jeg tror vi i MAK kan være stolte over at have bidraget til at skabe denne gode organisering med ENDEFTI-projektet, og hvis det lykkes at få dette nye projekt bevilget, at kunne støtte dens medlemmer i at forvandle god organisering til bedre indtægter, landbrug og liv.

Aranjuez, Matagalpa

(Klik på billederne, hvis du vil se dem i større format)

Læs mere om ENDEFTI og læs en større analyse om MAKs arbejde i Jinotega (og Matagalpa).

Forrige indlæg om Jinotegagruppens besøg.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s