Fremtidsworkshop i Cenizabu

Cenizabu, Pantasma

Mellemamerika Komiteens Jinotegagruppe er på besøg hos landarbejderforbundet ATC i Jinotega for at formulere projekt med ATC og med en tredive af deres medlemskooperativer. Det bliver en slags opfølgning til organiserings- og jordlegaliseringsprojektet ENDEFTI, men med vægt på produktion, markedsføring og organisering. Den 8. var gruppen i Cenizabu, Pantasma, for at lave fremtidsworkshop med kooperativet “26 de Agosto”.

(Klik på billederne for at se dem i stort format)

ATC Jinotega ATC organiserer ca. 30 kooperativer i Jinotega, næsten alle blev stiftet ved hjælp af ENDEFTI-projektet.

.

.

.

.

.

Cenizabu, PantasmaWorkshoppen blev holdt i Don Julians stue. Han er formand for kooperativet og stiller sit hus til rådighed som mødelokale. Det er driftige landmænd i Cenizabu, og, som det ses af denne store stue, fremgangsrige. Bagerst bag døren til højre: landsbybutikken, som don Julians kone driver.

Siden ENDEFTI sluttede har dette kooperativ gennemført tre økonomiske aktiviteter: de har solgt en afgrøde majs sammen, har købt gødning sammen, og har fordelt 7,500 USD i lån til bønnesåningen. Det er gode tegn.

.

Cenizabu, Pantasma Kooperativets bestyrelse udklækker visioner. De vil bygge lager og kontor, have en lastbil til at køre afgrøden til marked – gerne helt til Managua. Lastbilen skal ikke køre tom hjem, så der skal også indrettes butik i kontoret, til de hjembragte varer. Det er Julian til højre. Som det ses, er bestyrelsen blandet i køn og alder – tit et godt tegn. De har ikke regnet på, om en lastbil kan svare sig.

.

.

.

Cenizabu, Pantasma Kvindegruppen anfører den danske brigade i 2006 som afgørende for, at kvinderne nu ved hvad organisering er og deltager i den. Hjertevarmende at brigaden kan have sådan en betydning – sigende at det stadig er denne meget grundlæggende organiseringserfaring, kvinderne har at henholde sig til.

.

.

.

.

Una cocina campesina Fra køkkenet. På væggen don Julians termokande og transistorradio – til når man går i marken.

.

.

.

.

.

.

Cenizabu, PantasmaRio Pantasma var svulmet på grund af den gode regntid, så den måtte vades eller rides i stedet for at køres. Her er det Rosalpina og Fabio fra ATC Jinotega, der er på vej over. Rosalpina er en generalsekretær af de seje – hun er sjældent at træffe selv på sin mobiltelefon: hun bruger meget tid på landet udenfor signal. Og sjældent med en kvinde som formand for et bondeforbund…

.

.

.

Flere billeder fra Cenizabu på min Flickr-side.

Grunden til jeg var med, var at hjælpe den danske gruppe indkøre deres Appreciative Inquiery/Dialogo Apreciativo metode.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s