Sultestrejke slut

Huelga de Hambre

I går mandag sluttede Dora Maria Tellez sin sultestrejke, tilsyneladende efter anbefaling fra hendes læger. Jeg bringer Eva Rasmussens artikel, som hun sendte ud på MAKs debatforum.
(Billedet er fra i søndags. En af de betjente, der passer på aktionen, holder frokostpause, med Managuas katedral i baggrunden.)

Nicaragua: Kampen fortsætter

– men sultestrejken er slut. Fredag er der protestmarch mod sandinisterne i hovedstaden Managua

Af Eva Rasmussen

Læger havde sagt det i flere dage, og i går besluttede lederne af det reformerede sandinistparti, MRS, at den legandariske kommandant Dora María Telléz skulle slutte sin 13 dage lange sultestrejke. Hun blev kørt på hospitalet og behandles i øjeblikket for dehydrering og nyresvigt.

Dora María – og efterhånden flere og flere med hende – sultestrejkede i protest mod, at landets valgråd har udelukket MRS fra at deltage i kommunalvalget til november. Osse det konservative parti har fået det røde kort, så nu har sandinister og Arnoldo Alemans liberale banen for sig selv. Valgrådet er sammensat af sandinister og liberale.

Protest

Inden ambulancedøren blev lukket – og selvom der ikke var mange kræfter tilbage- nåede Dora Maria at sige, at “kampen mod det institutionelle diktatur” fortsætter. “Ortega har ikke villet lytte til de fattige. Det bliver at se i gaderne.” MRS har indkaldt til protestmarch på fredag.

Internationale donorer, ikke mindst USA og EU har udtrykt – som det hedder i deres måde at tale på – “dyb bekymring” over valgrådets beslutning. Det har fået både den sandinistiske udenrigsminister og de liberales leder, den korruptionsfængslede Arnolde Aleman, til at tale om indblanding i Nicaraguas indre anliggender, og udenrigsministeren truer med non grata-stempler. Samtidig er der sandinistfjendske, højreorienterede bevægelser, der forsøger at udnytte situationen. Så MRS er ude i en balancesvømning i oprørte vande.

Dora Maria kæmpede mod Somoza-diktaturet

Dora Maria er 52 år, historiker, sociolog og en skarp samfundsanalytiker. Og meget mere end det. I 1978 ledede hun en af flankerne af angrebet på National Paladset. Det var vellykket og blev afgørende for diktatoren Somozas fald.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s