En frydefuld dal

Luz de mañana

Så fandt vi tid til at besøge brigaden i dens landsby Las Delicias i Pantasma, oppe nordpå i Jinotegas bjerge. Delicia betyder fryd på dansk, og dem, der gav stedet dette navn, tog ikke meget fejl. Det er virkelig en frydefuldt smuk dal, Las Delicias.

I Las Delicias dyrker de fleste bønner og majs, og nogle enkelte har kvæg. De fleste af mændeneer gamle soldater fra kontrahæren. Da de for et par år siden besluttede at stifte et kooperativ, var det det sandinistiske landarbejderforbund ATC, som de henvendte sig til for at få støtte – endnu et tegn på den ganske vellykkede forsoningsproces, som Nicaragua har gennemlevet efter borgerkrigen, og på vores ENDEFTI-projekts betydning i Jinotega.

Med kooperativet håber bønderne at åbne et apotek, markedsføre deres bønner sammen, og måske få adgang til landbrugslån.

Una sala en el campoAbuela y nietaLa pulperia de Las Delicias

Brigaden skulle holde lørdagsmøde med familierne, den dag vi kom. De sidste to ugers arbejde skulle planlægges og en kvindedag, som brigaden inviterer til, organiseres.

Kooperativets bestyrelse havde desuden et forslag om, at brigaden skulle støtte bygningen af et fælleshus til landsbyen og kooperativet: Huset vil kunne den lokale organisering et løft: her kan apoteket og bønneforretningen have til huse, hvis det lykkes at få dem i gang, foruden møder og måske endda børnepasningsordning. De familier, som brigaden endnu ikke havde hjulpet med at høste bønner, tilbød at give deres arbejdesdage til fælleshuset, da det var noget der kom alle til gode, og brigaden indvilgede (selvfølgelig) i at bruge sine rejsebrevspenge og den sidste uges arbejde på fælleshuset.

Et godt møde, god stemning, god landsby, god brigade. Som det kan ses, er brigaden i år jo objekt for et dokumentarfilm-hold…

Til mødeBrigade 2008Der filmesDer filmes

Efter en hel del uger foran computeren var det dejligt at komme rigtig ud på landet og igen sluge støv fra landbusser og kvægtransporter. Og skøn, det er Jinotega jo, det må selv en indkarneret Matagalpa-patriot som jeg jo indrømme…

På besøg hos brigadenLa ruta para PantasmaLa valle de PantasmaCamion de ganado

Mer info:

  • Klik på billederne for at se dem i større format og placere dem på et kort.
  • Flere billeder fra brigade 2008 på min side hos Flickr.
  • Forrige post om brigade 2008
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s