Felix: tallene vokser

Felix, foto fra præsident Ortegas hjemmeside

I dag ved middagstid havde Civilforsvaret bekræftet 65 døde i RAAN, og tallet vil sikkert stadig stige. 15.390 familier i 340 landsbyer og bykvarterer har fået ødelagt deres hus – det er 78.558 mennesker eller 75% af befolkningen i RAAN.

Politiet har modtaget meldinger om 168 døde.

(Foto fra http://www.presidencia.gob.ni)

De fleste døde er fiskere fra Miskito- og Garifunalandsbyer langs kysten og på de caribiske småøer. Mange melder om at have stedt til havs uden at have hørt om nogen stormvarsel. Nogle af disse landsbyer siges at være blevet skyllet helt væk. 58 fiskere fra forskellige forlis er blevet reddet efter at være drevet op i Honduransk farvand, en efter at have klamret sig til et bræt i tre dage. Over 270 beboere fra kystens fiskersamfund er stadig savnet.

Der er i disse dage indsamlinger i gang mange steder i Nicaraguas stillehavsregion, og jeg skriver dette med musikken fra vores egen lokale indsamling i Bello Horizontes rundkørsel i ørene. Det private initiativ, kirker og sandinistiske og folkelige organisationer kappes med hinanden: Fagbevægelsen i FNT, de studerendes fællesråd UNEN, lærerforbundet, foreningen af forældre til handicappede børn (Los Pipitos), ansatte i forskellige ministerier samler alle ind. Den nordamrikansek koncern Walmart har opsamlingssteder i alle sine supermarkeder (La Union og Pali), så du kan forære noget af dit indkøb væk, mens de taiwanesiske tekstilfabrikker i Managua har vist deres samfundssind ved at sende 6,500 stykker tøj af sted.

Også international bistand er begyndt at ankomme. USA, Tyskland, Canada og Taiwan har bevilget penge, og der kommer et Hercules-fly om dagen fra Venezuelas luftvåben med nødhjælp. 53 cubanske læger er fløjet til RAAN, Costa Rica har sendt redningsmandskab og det honduranske og det nordamerikanske miltær har sendt skibe og helikoptere.

Det er næsten som om at det er blevet til en hel propagandakappestrid , om hvem Nicaraguas sande venner er.

Selv har vi spredt vores gavmildhed bredt: bønner igennem Walmart, tøj til adventisterne og penge via rockmusikerne i Managuas lille rock-miljø, som holdt støttekoncert her i eftermiddag. En lille smag af københavnsk rytme, nitter og sort-klæde mode, så man føler sig helt hjemme!

Roqueros solidarios

Forrige post om Felix.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s