Felix i Bilwi

El Nuevo Diario 5 de Septiembre 2007

Orkanen Felix ramte i går morges lidt over fire den nicaraguanske østkyst ved Sandy Bay syd for Bilwi (Puerto Cabezas) med styrke 4, og skar en bræmme igennem landets nordlige grænseregion.

24 timer senere er stormen nu nået forbi Honduras, er nede på styrke 1 og er i opløsning ovenpå sit sammenstød med landjorden, og det første overblik over skaderene er ved at være dannet. Bilwi, Waspan, Sandy Bay og Bonanza synes hårdest ramt.

Der er meldt ni døde – skyllet væk eller ramt af faldende huse og andre genstande – og 11 savnet. Ca. 30.000 mennesker er i samlet i nødherberger – skoler, kirker og sundhedscentre. I Bilwi er 80-90% af alle husene uden tag. Lufthavnens kontroltårn og radiotårne er væltet og rådhuset, som skulle have være orkansikret, har mistet taget og første sal er ubrugelig. Mange af nødherbergerne modstod ikke vindstyrken og folk sover under åben himmel. 80% af el, vand og telefon er afbrudt, og benzintankene kæmper for at genetablere deres pumper, så redningsbåde og -biler kan komme ud af byen og begynde at arbejde.

To både med 35 om bord, der var sejlet fra deres karibiske ø for sent, var frygtet forliste, men dukkede op i Bilwis havn om eftermiddagen

Der er endnu ikke forbindelse ud af Bilwi – ingen er f.eks. nået frem til Sandy Bay endnu, så tallene er foreløbige. Der er ikke kommet billeder ud heller. Kanal otte viser gamle Mitch-optagelser for at illustrere deres telefonsamtaler med korrespondenten i Bilwi – ret forvirrende!

Efter selve stormen har lagt sig bliver regnen den største fare. Vejrtjenesten regner med, at Felix kan kaste 400 mm vand af sig i løbet af tre dage (i Managaua falder der 1200 mm over 6 måneder i regntiden). Oversvømmelser, høj vandstand i floderne og mudderskred kan tage flere liv end selve vinden. I 1999 skyldtes katastrofen fra Mitch, at denne parkerede sig i ude Karibien i seks dage, med uafbrudt regn til følge.

Felix el 5 de Septiembre a la 8 AM

Felix i opløsning – men stadig med masser af regn over RAAN.

Myndighederne synes for en gangs skyld ikke at være taget på sengen og at gøre hvad de kan. Man havde evakueret 12.000 fra udsatte kvarterer og landsbyer på forhånd. Ca. 1,000 soldater er blevet spredt ud over området i forventning om stormens komme, og det har ikke skortet med offentlige advarsler til befolkningen. Præsidenten afbrød en rejse til Panama og skyndte sig i går hjem. I dag tager han til Bilwi, hvor også sundhedsministeren og den oberst, der er chef for civilforsvaret, allerede er.

Regeringen har bevilget 6 millioner cordobas (2 millioner kroner) i katastrofehjælp, og i Managua har i ivert fald fjernsynets kanal 8, fagbevægelsen FNT, skolen Pierre y Marie Curie samt sikkert en masse andre flere startet indsamlinger.

I Parlamentet taler de om at hvert parlaments medlem skal give 500 USD, men “skal holde møde om det”. Det samme løfte blev hørt under Mitch, hvor man aldrig mere hørte om folkets repræsentanters solidaritet…

Politik

Præsidenten har erklæret katastrofetilstand og er på vej til Bilwi – på pressemøderne kan hans kone og kommunikationschef Rosario Murillos ikke lade være at udnytte lejligheden til at sige “borgermagt” i hver anden sætning “Borgermagtrådene” “Katastrofeberedskabet og de andre borgermagtsinstitutioner” osv.

Hun taler om regeringens anstrengelser for at organisere Folkemagtsråd i hele landet (en halv million mennesker skal have meldt sig ind allerede) som skal foreslå politik, overvåge og gribe ind overforoffentlige myndigheder, inklusive folkevalgte borgemestre. Det er det varmeste politiske stridspunkt lige for tiden. Oppositionen betragter dem som partiinstrumenter, der skal undergrave det repræsentative demokrati.

Murillos vil prøve at gøre stormen til en anledning til at retfærdiggøre folkemagtsrådene og vise hvad de kan. Hun melder, at Folkemagtsrådene i RAAN allerede er i spidsen for redningsanstrengelserne.

Mens Felix vil skrive sig i Bilwis historie som en af byens største katastrofer, var den en meget lokal katastrofe. Her i Managua har vi ikke haft andet end en nat med silende regn.

El camino de Huracan Felix
Felixs spor fra Venezuela til Honduras.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s