Hjemme hos Papito

Jose
José Flores er gammel jernbanemand, en af de heltemodige der holdt den underlige jernbane fra Masaya til Corinto i gang under revolutionen – da man sammen med alt for mange andre passagerer på en ombygget bus kørte igennem enorme bomuldsplantager med tyve kilometer i timen.

I dag lever han af sin lille pension som offentlig funktionær, og at have familiemedlemmer til leje: datteren Nubia og et barnebarn, en ung fyr med sine kone og lille barn.

Nubia, Bella y Esperanza Margarita

Et andet barnebarn, Bella, bor også hos ham med sine tre børn. Hun betaler ikke husleje, men sørger for mad.

Don José er født på landet og landet har aldrig forladt ham – hver gang han er flyttet ind et nyt sted er hans patio hurtigt blevet til en lille bondegård, der holder ham selvforsynende med frugter og grøntsager.

Han er 87 år, stædig og nærig: indtil for få år siden gik han de 10 kilometer ind fra Ciudad Sandino til Bataholla Sur, når han skulle besøge sine børn. Nu er knæet blevet dårligere, men i stedet for at tage bussen er han holdt op med at besøge børnene.

Hans største last er drukken, en last han havde til fælles med sin kone, som nu i 11 år har ligget i sin grav ude ved Nindiri. De sidste de uger er han begyndt at gå i en protestantisk kirke, en af de sekter, som for en udenforstående mest af alt virker som afholdsbevægelse. I Flores-familien har de ellers altid grinet lidt af de “små helgener”, som de kalder de frelste. Papito siger, det er fordi gudstjenesterne er så underholdende, men det er alligevel påfaldende så lidt han drikker for tiden.

Sven, Esperanza Margarita y Pepito

Da jeg er i patioen for at tage et billede af hans oldebørn, tager jeg også nogle af ham, mens han hugger brænde. Bagefter hører jeg ham sige: “Han tog billeder mens jeg var helt nøgen!”

Som så mange nicaraguanere vil han helst vaskes, kæmmes, få ren skjorte på, og stå og se gravalvorlig ud, når han skal fastholdes for eftertiden. Jeg håber han forstår, at det ikke er af mangel på respekt, at det er disse billeder jeg har valgt at vise af ham. Han er meget smukkere med sin økse end med skjorte på.

Jose

Hvad der siden skete med banen…

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s