Fra Jernbanegade til Muy Muy

MP2 Pilar

Don Pilar viser stolt sit nyeste projekt frem – en fælles kvægfold for kooperativet. Pilar (billedet) er formand for et kooperativ i Muy Muy, som jeg arbejder sammen med i forbindelse med Mellemamerika Komiteen.

Den nye græsgang skal flerdoble effektiviteten af kooperativets kvægforretninger. Pilars kooperativ har købt græsgangen med støtte fra Jernbanegadefonden i Roskilde.

Før kunne kooperativet kun købe et eller to dyr ad gangen, som de næsten straks måtte sælge videre til slagteriet. Folden skal tjene til, at dyrene kan gå og blive fede på den gode græs, mens kooperativet får købt ind til en hel lastbil ad gangen. Så sparer de penge på transport.

Og med folden er kooperativet heller ikke tvunget til at sælge med det samme, når dagspriserne er dårlige. Så der bliver tjent flere penge på prisforskellen. Endelig kan kooperativet købe, når bonden vil sælge, og ikke kun når slagteriet køber. Så flere af medlemmerne kan få gavn af kooperativets kvæghandel.

Jeg bad Pilar og Juan vise os den nye fold, da vi alligevel var i Muy Muy til bondemesse. Juan (i den blå skjorte, nedenfor) er bogholder i kooperativet.

MP2 JuanMP2 vogterhusMP2 arbolMP2 vandhul

Pilar er ret stolt over sit køb:

  • For det første ligger jorden ligger et par kilometer fra alfarvej, med kooperativmedlemmer som naboer til flere sider, og og det er en blindgyde, den offentlige sti ender her. Det betyder, at kvægtyve får det svært.
  • Alligevel er der adgang med bil til jorden med offentlig vej, så man køre en pickup helt op og hente kvæg, eller vise den frem for en køber, uden at skulle betale for brug af en privat sti. Det betyder, at den kan bruges som depot og udstillingsvindue.
  • Folden er på 4 manzanas (ca 2,8 ha). Der er et par manzanas der velegnet til græsgang (billedet tv) , hvor kooperativet skal rydde underskov og sikkert også nogle træer for at plante græs. Det er ikke særligt meget græsgang, hvis kvæget skulle gå der året rundt, men rigeligt til at samle sammen til en lastbilfuld over en uge eller to.
  • Der er et bondehus (mf tv), som de kan overgive til af landsbyens unge familier i bytte for, at holde øje med kvæget. Mere sikkerhed.
  • Der er også et par manzanas med appelsintræer, som klart skal få lov til at stå, og gamle kaffebuske, som nok får lov at gro til, hvis ikke nogen i kooperativet vil genoprette plantagen. Så når man alligevel skal ud og se til køerne får man altid en ekstra gevinst hjem i form af appelsiner til saftevandet.
  • Der er vand året rundt og et område omkring vandhullet (th) med urskov (mf th), som Pilar vil lade stå uberørt. – Her er da lige så smukt som i Miraflor, siger Pilar, med henvisning til et turismeprojekt, vi var oppe at besøge sidste år med PROMAT2-projektet.

Pilar har været på jagt efter det rigtige jordstykke til den rigtige pris siden november 2006. Men det var det altså værd at være tålmodig.

– Don Chepe fortryder allerede, han solgte gården til os, siger Pilar med et tilfreds grin.

Finansieringen til jordstykket, ca 4,300 USD, er formidlet af projektet PROMAT2, som Pilars og Juans kooperativ deltager i. Pengene er en donation fra Jernbanegadefonden i Roskilde.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s