Jernbanestationen i Leon

Der er hverken jernbane eller station længere, men Leons banegård er stadig et fascinerende sted. Et byggeri fra dengang, det var den engelske industrialisering, der blev globaliseret. I dag en del af Leons kaotiske gademarked, overtaget af cykelværksteder med kinesiske reservedele.

Vi er i dag kommet til Leon direkte fra Leon Viejo. Mens den gamle erobrerbys ruiner satte spekulationer i gang om rovdriftens og dødens rolle i landets historie, åbner banegården i Leon en flig af fremskridtsdrømmens historie i Nicaragua.

Et byggeri fra en glemt tid, da engelske jernstøberier og deres ypperste produkt, damplokomotivet, var fremskridtets symbol. Dengang, landets borgerskab stadig troede at de havde en skæbnebestemt opgave i at føre deres land i det engelske eksempels fodspor.

Hundrede år senere blev jernbanen gennem ufattelig opfindsomhed fra banearbejdernes side holdt i drift igennem alle krigens år i firserne. De var ægte arbejdets helte i en tid, da nogle drømte om, at Nicaragua skulle blive en industrialiseret arbejder- og bonderepublik, et slags mellemamerikansk Rumænien.

Noget af det første, den nyvalgte Præsident Violeta Chamorro gjorde i 199o, var at lukke jernbanen og sælge skinnerne til skrot i El Salvador.

I dag er banegården en del af Leons vildtvoksende marked, blandt andet hjemsted for afdelingen med cykelreservedele. Det er en industri og et håndværk, der er kommet til Nicaragua i løbet af halvfemserne fra Asiens millionbyer. Rækkerne af glinsende fælge peger måske vejen frem for hvad, der her i det nye årtusinde for lande som Nicaragua skal forestille at være fremskridtet: tusinder af arbejdere, der cykler på arbejde i landets koreansk- og taiwanesisk-ejede tekstilfrabrikker.

På besøg hos en pensioneret banearbejder (men ikke et ord om banen!)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s